Åttondel

Paraguay-Japan tror jag faktiskt att japanerna tar sig vidare från. Paraguay bra offensivt och Japan duktiga defensivt och väldigt kreativa i sitt anfallsspel. Flesta skulle nog sätta någon krona på Paraguay men jag väljer att tro och hoppas på Japan. De förlorade knappt mot Holland men imponerade stort i sista matchen mot Danmark där danskarna aldrig var nära. Tips, 1-3
Spanien-Portugal är ett väldigt härligt "derby"  där vi kan hoppas på offensivt spel. Två bollskickliga lag men där Spanien har bättre spelare på i princip varje position. Dock lite besviken på att de kör med både Busquets och Alonso, tycker att det räcker gott och väl med en defensiv mittfältare. Ronaldo måste börja leverera om Portugal ska ha någon chans överhuvudtaget. Spaniens bredd och högre klass avgör detta, Portugal kommer aldrig vara speciellt nära. Tips, 3-1

Åttondel

Holland-Slovakien är på förhand den kanske "tråkigaste" matchen av alla åttondelsfinaler men efter gruppspelet så vågar man inte räkna ut Slovakien. En enorm kämpainsats mot Italien säkrade åttondelen men nu tror jag inte att deras kämparglöd räcker till. Holland är helt enkelt för bra, imponerade inte spelmässigt under gruppspelet men man tog sig ändå vidare på full pott. Vanligtvis är Holland grymma i gruppspelet och sedan mindre bra i slutspelet, jag tror inte så blir fallet i år. Holland vinner med 3-0
Brasilien-Chile kan bli en riktigt underhållande match. Den har i alla fall alla ingredienser för det. Ett mer defensivt än vanligt Brasilien som ändå har enorma offensiva kvalitéer hos alla spelare. I matchen mot Elfenbenskusten fick vi se prov på deras snabba omställningsspel och skicklighet offensivt. Kaka verkar vara sitt normala jag i landslaget och Robinho också han. Att de sedan har en Fabiano som spjutspets gör det inte sämre, kanske inte det mest stjärnfyllda laget Brasilien ställt på benen men likväl otroligt bra. Chile är ett lag utan några direkta stjärnor utan jobbar verkligen för varandra. De öppnade bra och roligt mot Spanien men målvaktsmisstag och utvisning gjorde det svårt för dem att hota Spanien. Trots motståndet är jag övertygad om att de kommer spela sitt normala offensiva spel och med Bielsa som coach kan det mesta hända. Ingen lätt match för Brasilien men deras bredd och rutin från viktiga matcher avgör, 3-1 efter att Nilmar kontrar in 3-1 i minut 88.

Åttondel

Tyskland-England är en spännande match på många sätt och vis. En match som är klassisk redan innan den har spelats. Tyskland imponerade mot Australien, fick det svårt mot Serbien efter Kloses utvisning men spelade inget vidare mot Ghana. England började bra mot USA men tappade sedan snabbt, inte enbart för Robert Greens misstag. Matchen mot Algeriet är nog den sämsta jag har sett i detta VM. Sista matchen mot Slovenien visade man äntligen lite vilja och styrka. För mig är det ett mysterium att Defoe inte fått starta tidigare. Enda mannen som tillsammans med Rooney har någon spetskompetens av Englands anfallare. Jag tror dock att tyskarnas bredd och tradition av att vinna som är medfött kommer att avgöra. Klose går in och avgör för Tyskland, tips 3-1.
Argentina-Mexiko är en match där jag höjer ett varningens finger för Mexiko. Verkar som Carlos Vela är borta vilket är ett avbräck men de har ändå stor möjlighet att störa Argentina. Argentinas försvar har inte ställts på så stora prov än så länge. Backlinjen är inte speciellt imponerande och jag tror att de kan få stora problem, personligen tycker jag att Maradonas största misstag var att lämna Javier Zanetti hemma. Denna matchen tror jag ändå att de krånglar sig vidare ifrån tack vare sin löjligt starka offensiv. Messi lyckas äntligen få in ett mål, vilket han är värd, för han har spelat bra hittills. Tror dock att det tar slut i kvartsfinal mot Tyskland som kommer syna deras problem i backlinjen. Tips, 3-2.

Åttondelsfinal

Uruguay-Sydkorea kommer att sluta med en 2-1 vinst för Uruguay. De är snäppet vassare offensivt än koreanerna och det kommer att fälla avgörandet. Diego Forlan avgör med två mål.
USA-Ghana är en match jag gärna hade sett längre fram i turneringen. Två lag som jag håller på och som till och från spelar väldigt rolig fotboll. Ghana har ännu bara gjort mål på straff och är inte tillräckligt effektiva i målskyttet. USA kommer att gå vidare på grund av deras arbetsvilja och starka moral, tips 3-1.

Snart börjar det på riktigt

Mitt tips Facit

Grupp E

Holland 9 poäng Holland 9 poäng
Kamerun 4 poäng Japan 6 poäng
Danmark 4 poäng Danmark 3 poäng
Japan 0 poäng Kamerun 0 poäng


Kommentar: Holland går rakt igenom gruppspelet utan att övertyga. Man har ett sparkapital i Robben som hoppade in i sista matchen. Brukar imponera i gruppspelen sen skiter det sig. Nu har spelet varit sådär men ändå vidare, tror att de höjer sig i slutspelet. Japan positiv överraskning som imponerade stort framförallt mot Danmark sista matchen. Rolig och fyndiga framåt och otroligt stabila bakåt. Kamerun gör det riktigt dåligt, trodde mer om dem. Verkligheten kom ikapp Danmark till slut, man är inte bättre och flera spelare har sett sina bästa dagar. Sista matchen mot Japan blev det extra tydligt.

Mitt tips Facit

Grupp F
Italien 7 poäng Paraguay 5 poäng
Paraguay 7 poäng Slovakien 4 poäng
Slovakien 1 poäng Nya Zeeland 3 poäng
Nya Zeeland 1 poäng Italien 2 poäng

Kommentar: Ingen trodde väl Italien skulle hamna efter Nya Zeeland men tabellen ljuger inte, de var inte bättre än så. Nya Zeeland kan mycket väl bli det enda laget i VM som går obesegrade genom turneringen men ändå får åka hem efter gruppspelet. Slovakien imponerar och spelade bättre mot Italien. Italienarna vaknade med en kvart kvar i sista matchen och det är på tok för sent.

Mitt tips Facit

Grupp G
Elfenbenskusten 7 poäng Brasilien 7 poäng
Brasilien 7 poäng Portugal 5 poäng
Portugal 3 poäng Elfenbenskusten 4 poäng
Nordkorea 0 poäng Nordkorea 0 poäng

Kommentar: Hade hoppats mer på Elfenbenskusten som tyvärr hade behövt tre poäng mot Portugal. Man har en hörna i slutminuten där som man kastar bort tyvärr. Lite otur med lottningen, tror att man hade klarat sig vidare om de haft ett redan färdigt och oinspirerat Brasilien i sista. Väldigt synd att inte Nordkorea lyckades stå emot bättre mot Portugal. Elefanterna började bra och hade de fortsatt i samma tempo hade de kommit ifatt i målskillnad men det hade inte spelat någon roll i och med att Brasilien och Portugal kryssade. I övrigt var båda de sista matcherna otroligt tempofattiga och trista att se på. Nordkorea en frisk fläkt mot Brasilien och visade stundtals även mot Elfenbenskusten att de har fina kvalitéer. Hoppas de inte får allt för mycket skit när de kommer hem.

Mitt tips Facit

Grupp H
Spanien 9 poäng Spanien 6 poäng
Honduras 4 poäng Chile 6 poäng
Chile 4 poäng Schweiz 4 poäng
Schweiz 0 poäng Honduras 1 poäng

Kommentar: Mina tips med hjärtat gick tyvärr inte alls speciellt bra detta VM. Tycker ändå Honduras gör ett bra mästerskap när vi summerar gruppspelet. Spanien krånglar sig till slut vidare trots förlusten mot Schweiz, imponerar dock inte och har tur tycker jag i den sista matchen mot Chile. Målvaktsmiss på första målet och sedan får Chile en horribelt dömd utvisning. De står ändå upp bra men sista kvarten så var bollen fast på mittplan vid Spaniens mittbackar som passade mellan sig. Båda lagen visste de var vidare vilket gjorde att matchen dog. Schweiz hade allt i egna händer inför sista matchen där en 2-0 seger krävdes mot Honduras vilket inte borde vara omöjligt men de klarade inte av uppgiften. Tycker att de två roligaste lagen från gruppen går vidare.

Sammanfattning:
Tippade tio rätt av de sexton lag som gick vidare till åttondelsfinalerna. Ger mig själv ändå betyget G+. Mitt största misstag är från grupp A där jag inte hade ett rätt. Övrigt rätt lag vidare från grupperna B, C och D och sedan ett lag från respektive grupp E, F, G och H. Inte satt så många resultat rätt, där ger jag mig betyget underkänt men trots detta lyckats tippa flera rätt lag vidare. Återkommer i morgon med tips inför åttondelsfinalerna.

Måste för övrigt säga att det varit otroligt mycket filmningar och spelare som överdriver situationer vilket får mig att må fysiskt och psykiskt dåligt. Jag var på väg att stänga av teven under sista matchen i kväll när Torres vrider sig av smärtor då han snuddar en chilenares knä. Utvisningen Schweiz åkte på mot Chile i andra omgången är skrattretande pinsam. Det finns inget klenare släkte än fotbollsspelare, stå upp och spela boll i stället!

Halvtid

Hälften av grupperna är nu färdigspelade och för att göra en snabb sammanfattning så har lagen från Afrika inte lyckats bra alls. Jag hade större tro och förhoppningar angående värdlandet Sydafrika men det sket sig tyvärr. Nigeria var fruktansvärt nära att krångla sig vidare men när man missar öppet mål från en meter så går man inte vidare. Den målchansen skulle jag sätta 10 gånger av 8 i sömnen!


Grupp A

Mitt tips Facit

Sydafrika  7 poäng Uruguay 7 poäng
Frankrike  5 poäng Mexiko 4 poäng
Mexico  4 poäng Sydafrika 4 poäng
Uruguay 0 poäng Frankrike 1 poäng

Kommentar: Ja, mer fel kan man väl inte ha. Varnade för Mexiko och att Frankrikes stjärnor har svårt leverera i landslaget så är inte speciellt förvånad över att de gick som det gick för de två lagen. Dock nedvärderade jag Uruguay något fruktansvärt! De imponerade enormt på mig och har en bra lottning på sin sida av slutspelsträdet och har stor chans att avancera till semifinal. Killar som Suarez och Forlan har levererat för Uruguay och det är viktigt få igång sina anfallare.

Grupp B

Mitt tips Facit

Argentina 9 poäng Argentina 9 poäng
Sydkorea 6 poäng Sydkorea 4 poäng
Nigeria 3 poäng Grekland 3 poäng
Grekland 0 poäng Nigeria  1 poäng

Kommentar: Hade kanske inte alltför många rätt i matcherna men slutresultatet lyckades jag väldigt fint med om jag får säga det själv. Ett Nigeria som in i det sista hade chansen gå vidare men Lagerbäcks pojkar får skylla på onödig utvisning, målvaktstavla och enorm ineffektivitet framför mål. Sydkorea som är lite ojämna men spelar stundtals väldigt rolig fotboll. Argentina skapar mycket målchanser och spelar bra framåt men hade svårt få igång skyttet i första men kom igång i andra matchen. Har dock svag backlinje och väldigt många offensiva spelare som inte gör sitt hemjobb och mot bättre motstånd kommer Argentina få problem bakåt. Messi inget mål än så länge men skapat många chanser och bidragit med ett antal assist, bra insats hittills.

Grupp C

Mitt tips Facit

USA 9 poäng USA 5 poäng
England 6 poäng England 5 poäng
Slovenien 3 poäng Slovenien 4 poäng
Algeriet 0 poäng Algeriet 1 poäng

Kommentar: Otroligt spännande grupp där USA sparkade sig själva vidare i minut 91 mot Algeriet. USA som i matchen innan vände ett tvåmåls underläge och hade ett tredje mål som ingen vet varför det blev bortdömt, mot Slovenien. Ett Slovenien som imponerade och gjorde ett bra gruppspel och var klara för åttondel när deras match var färdigspelad. England började bra med tidigt mål mot USA sen gick allt neråt. Robert Greens misstag mot USA ledde till att David James fick förtroendet. Vill nog påstå att matchen England-Algeriet är den sämsta matchen jag sett i detta VM. Så mycket felpass och dåligt spel att jag mådde illa. USA med stor chans gå långt för de är på "rätt" sida av slutspelsträdet.

Grupp D

Mitt tips Facit

Tyskland 7 poäng Tyskland 6 poäng
Ghana 5 poäng Ghana 4 poäng
Serbien 4 poäng Australien 4 poäng
Australien 0 poäng Serbien 3 poäng

Kommentar: Väldigt jämn grupp även detta som var öppen ända in till sista minuten. Serbien endast ett mål från att gå vidare och Australien något mål kort för att ta sig förbi Ghana. Ett Ghana som spelat roligt och bra till stor del, men saknar det sista där framme. Tänker lite för mycket, de måste bara nypa dit den. De två målen som Ghana gjort har båda kommit på straff. Tyskland startade starkt men föll mot Serbien efter utvisning på Klose och missad straff av Podolski. Serbien med stor chans att ta sig vidare men de missade att ta chansen mot ett kämpande Australien som visade klass när de äntligen fick spela 90 minuter med elva man på planen. Tyskland imponerade inte speciellt mot Ghana sista matchen men de brukar höja sig i slutspelet. Kommer på den "tuffare" delen av slutspelsträdet. Tror dock inte att detta är någon nackdel utan kan nog hjälpa laget att höja sig några snäpp.

Nu ser vi fram emot upplösningen av resterande grupper.

Slutspurten

Då var vi framme till att tippa slutet av turneringen
Semifinaler

Ghana-Elfenbenskusten

Kommentar: Helafrikansk semifinal vilket garanterar ett lag i final. Vore ännu häftigare med två i final men så roligt får vi det tyvärr inte. Svårtippad match men jag tror att Drogba avgör och skickar elefanterna till en final.

Tyskland-Spanien

Kommentar: Tyskland går alltid långt, de tog silver 2002, brons 2006 och jag tror de går till semifinal i år med. Men här tar det stopp mot Spanien. De otroligt bollskickliga spanjorerna kommer tyskarna inte rå på. De nätta spelet som Spanien är världsbäst på, hålla i bollen och leta sig fram till chansen och när den kommer så är de otroligt effektiva.

Bronsmatch


Ghana-Tyskland

Kommentar: Två lag från samma grupp möts i bronsmatchen och här så släpper inte Ghana sin chans att få medalj. Tyskland orkar inte ladda om efter att återigen missat chansen till guld, medan Ghana kommer kämpa som djur för att få ta ett brons. Viljan vinner över bredd.

Final


Elfenbenskusten-Spanien

Kommentar: Jag tror att de stora aggressiva Elfenbenskusten får möta de små bollskickliga Spanien. Jag tror att Elfenbenskusten är det enda lag som kommer att rå på Spanien. Deras fysik kommer få spanjorerna på fall. Att sedan Elfenbenskusten kommer ha största delen av publiken med sig kommer lyfta de ännu mera. De har chansen att bli första afrikanska lag att ta hem ett världsmästerskap, den missar de inte. Sven-Göran Eriksson kommer att bli helgonförklarad i Elfenbenskusten och det kommer resas en staty av Didier Drogba. Han kommer vinna skytteligan och också vara den som skjuter guldet till elefanterna.

En tippning med väldigt mycket hjärta men också lite hjärna, men jag står fast vid mitt tips. Får Elfenbenskusten bara ihop laget och att Drogba kan spela trots sin armskada så kan de gå oerhört långt. De kan ha oturen att stöta på Spanien redan i en åttondelsfinal och få möta Spanien så tidigt kan ge ett annat resultat än om de möts i finalen. Tippa Spanien och Tyskland långt är ingen direkt chansning, största chansningarna är de afrikanska lagen. Att Ghana, Sydafrika och Elfenbenskusten går till minst kvartsfinal är det nog ganska höga odds på.
Holland, Argentina och Italien till kvartsfinal känns som ett ganska säkert tips de med. Att Brasilien och England åker redan i åttondelsfinal kanske är mer vågat, men allt beror på motståndet. Blir motståndet som jag tror i min tippning så känns det som att de ryker. Sen vill jag egentligen ta USA till en kvartsfinal vilket de har kapaciteten till men man kan inte få allt här i livet.

Kommer löpande under mästerskapet komma med tankar under gruppspelet och sedermera också slutspelet. Så återkommer jag med tips i matcherna när vi vet vilka som möter vilka. Men som sagt, detta är mitt inför tips, men nu sätter vi oss och njuter av showen som börjar i morgon då Bafana Bafana möter Mexiko. Hoppas på en färgsprakande och fartfylld inledning av turneringen.

Slutspel

Sett till mina tidigare tips av grupperna så kommer nu också hur jag tror att det kommer se ut i slutspelet baserat på mina tidigare tips.
Jag är fullt medveten om att mina tips är väldigt osäkra, men jag väljer att gå på magkänsla och hjärta den här turneringen istället för hjärna. Går tipsen in är det desto roligare än om man skulle ta "säkra" tips.

Åttondelsfinaler:

Sydafrika-Sydkorea

Kommentar: Här tar sig Sydafrika vidare på ren vilja och fördel att spela på hemmaplan. Sydkorea är nog egentligen ett bättre lag och man har sin största stjärna i Ji-Sung Park som spelar i Manchester United, men som sagt med hela landets stöd i ryggen så tar sig Bafana Bafana till en kvartsfinal. Sydafrika vidare.

USA-Ghana

Kommentar: Otroligt svårtippad åttondel med jänkarna som mycket väl kan ta sig till en kvartsfinal och kanske till och med sno med sig ett brons. Men har Ghana tagit sig förbi den svåra gruppen och spelar på hemmaplan (Afrika) så skickar de hem amerikanerna i åttondelen. Asamoah Gyan avgör för Ghana. Ghana vidare.

Holland-Paraguay

Kommentar: Här kommer Holland att glida igenom till en kvartsfinal, en slutspelsmatch är aldrig enkel men Holland ska inte ha några problem med Paraguay som kan åka hem nöjda med sin insats. Holland vidare.

Elfenbenskusten-Honduras

Kommentar: Här har Honduras skrällt färdigt. De tar sig vidare från en väldigt jämn grupp bakom Spanien, men mot Elfenbenskusten har de inget att sätta emot. Wilson Palacios och David Suazo till trots, de åker hem nöjda efter sitt andra världsmästerskap någonsin. Elfenbenskusten vidare.

Tyskland-England

Kommentar: Sjukt rolig åttondelsfinal vilket förmodligen leder till stora supporterbråk mellan "fansen". Efter förlust i åttondelsfinalen så kommer det engelska folket på sina bara knän be Svennis komma tillbaka. Capello får gå och kommer ta över Liverpool efter Vm. Tyskland vidare.

Argentina-Frankrike

Kommentar: Hyperintressant match men här tar Frankrikes Vm slut. Efter att precis klarat sig vidare från gruppen så skjuter Messi och Milito bort trikolorerna från turneringen. Slopa Domenech och de kommer gå längre i nästa turnering. Argentina vidare.

Italien-Kamerun

Kommentar: Skulle mer än gärna se att Kamerun slår ut Italien men tyvärr väger traditionen tungt. Eto´t och grabbarna får packa väskorna och hoppas att de nästa Vm kan upprepa landets succé från 1990. Italien vidare.

Spanien-Brasilien

Kommentar: Förmodligen den allra mest spännande åttondelsfinalen och den svåraste att sia om. Men Spanien med sina nya pojkar som vet hur man vinner kommer ta hem matchen mot ett gäng brassar som är alltför defensivt inriktade med Dunga som förbundskapten. Brassarna är som bäst när de får fria tyglar att göra lite som de vill, Dunga kommer inte tillåta någon att falla utanför mönstret. Spanien kommer få den tuffaste åttondelen oavsett vem de möter, deras motstånd kommer bli Brasilien, Portugal eller Elfenbenskusten. Spanien vidare.Får hoppas att vi ser många av den här sorten i årets Vm. Tänker då på han till höger, folk som klär ut sig i sitt lands färger oavsett hur konstig man ser ut.

Kvartsfinaler

Sydafrika-Ghana

Kommentar: Här tar värdlandets äventyr slut. Efter en grymt stark turnering får de ge vika för Ghana som har ett större spelarmaterial att gå runt på trots att Essien är skadad. Tråkigt att två afrikanska lag möts redan i kvartsfinal, hade gärna sett båda gå ännu längre. Ghana vidare.

Holland-Elfenbenskusten

Kommentar: Skulle detta slå in kommer jag sitta med så sjukt stora förväntningar inför matchen. Elfenbenskusten med Drogba, Holland med Van Persie med flera kan göra detta till en underbar match. Två offensiva lag som vill styra matcherna. Jag kommer hoppas matchen aldrig tar slut och tror därför på straffavgörande med Gervinho som slår in avgörande straffen efter att Kuyt missat för Holland. Elfenbenskusten vidare.


Tyskland-Argentina

Kommentar: Här tar Maradonas äventyr slut, att han tar Argentina så här långt får ses som imponerande med tanke på hans galna coachning i kval och hans mystiska uttagning. Messi får vänta fyra år på att visa han är bättre än vad Maradona någonsin var. Tyskland tar sig alltid långt och Miroslav Klose levererar alltid i Vm, likaså nu. Han skjuter tyskarna till en semifinal. Tyskland vidare.


Italien-Spanien

Kommentar: Att jag tippar Italien går så långt som kvartsfinal är enbart för att de har en lätt grupp och får en hyfsat lätt åttondelsfinal. Men här stöter de på sitt första riktiga test och då kommer de visa att de inte har en trupp som håller. Spanien kommer vinna relativt komfortabelt och glida in till en semifinal mot Tyskland. Spanien vidare.I morgon fortsätter jag med semifinaler, bronsmatch och finalen. Kommer också avslöja vem jag tror vinner skytteligan.

Tillägg

I första delen av nedräkningen så har jag gjort en ändring i grupp D där jag kastat om i tabellen efter visst funderande under dagen. Andra förändringar kan komma men de kommer också att meddelas, men på fredag när Vm startar så finns det inte plats för några ändringar, då är tipset satt.

Nedräkning del 2

Då fortsätter nedräkningen och tippningen inför årets Världsmästerskap!

Jag får erkänna att ibland så tar hjärtat över mer än hjärnan, men vad är livet utan att man kan go crazy ibland?


Firande på Berlins gator efter vinsten mot Paraguay 2006


Grupp E
Holland 9 poäng
Kamerun 4 poäng
Danmark 4 poäng
Japan 0 poäng


Kommentar: Jag tror att Holland trots att Robben med stor sannolikhet kommer missa åtminstone större delen av Vm tar sig vidare från gruppen utan alltför stora problem. De brukar imponera i gruppspelet sen gå sämre men jag tror att det i år kan ha stor chans att gå långt. Försvaret är svagaste punkten men framåt är det desto starkare. Robin Van Persie imponerade i säsongsavslutningen med Arsenal efter han kommit tillbaka från sin skada. Danmark som slog ut Sverige har stor chans att ta sig vidare från gruppen, de slåss med Kamerun om andraplatsen. Starkt mittbackspar i Simon Kjaer och Daniel Agger men framåt destu tunnare, Bendtner är ingen världsspelare, Tomasson börjar bli gammal och Sören Larsen är inte på samma nivå som för några år sen. Kamerun har sin största stjärna i Samuel Eto´o men också bra mittfält med Jean Makoun, Alexandre Song och Geremi och en ung kille vid namn Matip som kan bli spännande att titta på. Får inte heller glömma Rigobert Song som redan var med Vm 1994 och är den förste som blivit utvisad i två stycken Vm. Japan får det svårt och får nog finna sig i att parkera på sistaplatsen, Kamerun och Danmark får samma poäng, målskillnad och lika i inbördes möten så då vet jag inte vad som avgör vem som går vidare, lotten?


 

Grupp F
Italien 7 poäng
Paraguay 7 poäng
Slovakien 1 poäng
Nya Zeeland 1 poäng


Kommentar: Italien har fått en väldigt lätt grupp vilket kommer behövas om de ska ha någon möjlighet att gå långt. Lippi satsar på flera av de gamla gardet som vann guldet 2006, Pirlo, Camoranesi, Gattuso, Cannavaro, Zambrotta och Grosso. Han lämnar dock en spelare som Luca Toni hemma som hade svårt ta plats i Bayern Munchen och inte han komma i form. Ingen trupp som skrämmer ihjäl någon motståndare men Italien har en förmåga krångla sig vidare ändå, tror dock inte att de kommer upprepa succen från 2006. Paraguay kniper andraplatsen mest för att de har ett starkt anfall med Oscar Cardozo (26 mål på 28 matcher i Benfica), Roque Santa Cruz och Nelson Haedo Valdez. Slovakien har sin största stjärna i den unge Marek Hamsik som måste lyckas för att Slovakien ska ha en chans att skrälla. Nya Zeeland ska inte ha mycket att säga till om men ofta så brukar de små lagen kunna störa de större av ren vilja, särskilt under ett Vm. Kvalhjälten som tog dem till Sydafrika, Rory Fallon, har haft svårt att ta en plats i Plymouth som nästa år kommer spela i engelska tredjedivisionen.


Grupp G
Elfenbenskusten 7 poäng
Brasilien 7 poäng
Portugal 3 poäng
Nordkorea 0 poäng


Kommentar: Portugal gick dåligt i kvalet, har en pressad förbundskapten, en Nani som lämnat återbud och en av de största stjärnorna i Vm som haft det otroligt svårt att prestera i landslaget. Jag tror de får svårt att ta sig vidare. Tradition väger tungt och Brasilien vet hur man vinner ett Vm, nu kommer man med en väldigt defensiv trupp och kommer nog inte bjuda på lika publikfriande fotboll som man är vana att se. Fortfarande så har man några av världens bästa med sig och de kommer gå långt. Löjligt hård konkurrens på vissa platser i laget, Maicon och Alves slåss om högerbacksplatsen, och då glömmer man att de fått lämna en kille som Rafinha hemma som skulle platsa hos de flesta andra lag. Elfenbenskusten har på pappret de bästa laget från Afrika men måste få det till en enhet. Drogba verkar nu kunna spela men oavsett så har de chans att rubba alla lag som är med i mästerskapet, de måste bara själva förstå det. Nyckeln ligger i defensiven för offensivt har de världens bäste striker i Drogba som backas upp av Gervinho, Bakari Koné och Salomon Kalou. Jag kanske tippar en del med hjärtat här men jag tror att Elfenbenskusten kommer att gå långt i turneringen, får de upp farten kommer de springa över de flesta lagen. Nordkorea har hamnat i svåraste gruppen och får sikta in sig på att hålla siffrorna nere så mycket som möjligt.


Grupp H
Spanien 9 poäng
Honduras 4 poäng
Chile 4 poäng
Schweiz 0 poäng


Kommentar: En av de lättaste grupperna med en av de största favoriterna Spanien. Spanien kommer segla igenom utan problem men kommer sedan i åttondelsfinal ställas på större prov när de kommer få möta någon från grupp G. Spanien hade kunnat komma med ett B-lag som skulle gå till kvartsfinal. Ingen högoddsare att David Villa eller Fernando Torres vinner skytteligan. Och sen att de kommer behöva sätta någon av Fabregas, Iniesta, Xavi, Alonso, Navas, Silva eller Busquets på bänken visar på en otrolig bredd. Jag tror Honduras kan skrälla och ta sig vidare från gruppen med bättre målskillnad än Chile. Osäkert än om anfallaren David Suazo och mittfältaren Wilson Palacios kommer att kunna spela, utan dem så sjunker de genast till en sistaplats i stället. Schweiz sätter sitt hopp till att mittbacken Senderos som inte spelat på två år håller ihop försvaret, att Valon Behrami, Gökhan Inler, Tranquilo Barnetta och Hakan Yakin höjer sig ytterligare några nivåer och att Alexander Frei fortsätter spruta in mål i landslagströjan.


Nedräkning inför Vm

Oavsett väder, vem som ringer eller knackar på dörren, i en månad framåt från och med den 11 juni så kommer jag att vara oanträffbar vissa tider på dygnet. Vart fjärde år så planeras min sommar efter Världsmästerskapen i fotboll, och så även i år. Tänkte att jag här på bloggen ska gå igenom varje grupp med min egna personliga tippning för att sedan innan starten på fredag visat vem som kommer att lyfta bucklan den 11 juli. Sätter igång med grupp A-D i dag och fortsätter med resterande i morgon för att sedan gå till åttondelsfinaler och så vidare.

Lite bitter över att denna sommaren inte få följa Sveriges framfart, men får glädja mig över all fotboll som kommer att spelas. Ser fram emot ett Vm i Afrika och alla mina tummar och vad man nu ska hålla kommer att hållas på de afrikanska lagen. Alltid gillat deras aggressivitet och respektlöshet oavsett motstånd. De ska alltid fram och göra mål, tyvärr också det som ofta fäller dem för de glömmer att de också måste försvara.

Men är det någon gång ett afrikanskt lag ska gå längre än en kvartsfinal som bara Kamerun 1990 och Senegal 2002 gjort så är det i år. De som har störst chans är Ghana och Elfenbenskusten, också de som hamnat i svåraste grupperna men ska man vinna Vm måste man förr eller senare slå de bästa.


Berlin 2006

Grupp A

Sydafrika 7 poäng
Frankrike  5 poäng
Mexico  4 poäng
Uruguay 0 poäng

Kommentar: Sydafrika kommer att vinna gruppen framför Frankrike som trots sin förbundskapten och stora problem inför mästerskapet kniper en andraplats. Sydafrika kommer stärkta in i mästerskapet och av tradition så brukar värdlandet åtminstone klara sig ur gruppspelet. Uruguay tror jag inte har mycket att hämta tyvärr, höjer ett varningens finger för Mexico som är farliga och mycket väl kan skicka hem Frankrike redan efter gruppspelet. Mexico har flera yngre spelare som är intressanta, Giovani Dos Santos och Carlos Vela är två som kan ställa till problem för de flesta. Uruguay får hoppas på att Luis Suarez levererar lika mycket i landslaget som i klubblaget Ajax och att Diego Forlan behåller sin fina form från säsongsavslutningen med Atletico Madrid. Frankrike har spelare av världsklass i sina klubblag, men i landslaget har de svårt att leverera.

 

Grupp B


Argentina 9 poäng
Sydkorea 6 poäng
Nigeria 3 poäng
Grekland 0 poäng

Kommentar: Förmodligen ett av VMs bästa uppställningar rent offensivt, Messi, Aguero, Tevez, Higuain, Milito är alla spelare av yttersta världsklass. Argentina har också Mascherano på mitten som viktig defensiv grovjobbare och Angel Di Maria som ryktas vara klar för Real Madrid. Trotjänaren Veron är också han med. Problemet för Argentina ligger i backlinjen och hos mannen som tränar laget. Enda försvararen av riktig klass är Walter Samuel från Inter, i övrigt är det ganska tunt. Att Maradona lämnade Champions League mästarna Cambiasso och Zanetti hemma är helt obegripligt! Med en annan förbundskapten tror jag Argentina hade haft chans på guldet. Maradona var en gudabenådad spelare, men bara en tokig coach. Mitt första tips var Nigeria som två men efter Mikels skada så sjunker deras chanser drastiskt. Tror tyvärr Lagerbäck får åka hem tidigt i turneringen tillsammans med Grekland.


Grupp C


USA 9 poäng
England 6 poäng
Slovenien 3 poäng
Algeriet 0 poäng

Kommentar: USA har ett bra lag vilket de visade i Confederations Cup när de vann mot Spanien i semifinal och störde Brasilien i finalen. Man har en stabil målvakt i Tim Howard och har Clint Dempsey och Landon Donovan som största stjärnor på mitten. England kommer till Vm efter ett starkt kval och som vanligt förväntar sig det engelska folket ett guld, de har ju trots allt uppfunnit sporten. Med Capello som coach ökar deras chanser att gå långt men materialet är inte mycket annorlunda sen Svennis tid. Gerrard är på kanten och kommer inte till sin rätt, på mitten funkar han inte med Lampard, Barry är skadad och inte säkert han kan spela något alls. Rio Ferdinand skadad och tre målvakter som inte håller måttet internationellt eller inte har rutinen. Hoppet ligger på Rooney som ska leverera, hans övriga anfallskamrater skrämmer inte lika mycket. Men gruppen är så pass enkel att England utan problem ska ta sig vidare, efter det blir det svårare. Slovenien och Algeriet ska inte ha något att säga till om i gruppen, USA och England får kriga om förstaplatsen.


Grupp D


Tyskland 7 poäng
Ghana 5 poäng
Serbien 4 poäng
Australien 0 poäng

Kommentar: Ballack är borta för Tyskland och de har heller ingen målvakt men tradition väger tungt i Vm-sammanhang och som alla vet "Fotboll spelas i 90 minuter sen vinner Tyskland". Tror det var Gary Lineker som sa detta. Ghana har all chans i världen att ta sig vidare från gruppen, trots att Essien är skadad och borta. Jag anser att gruppen är vidöppen mellan de tre första. Australien kommer se till att de andra lagen kommer få kämpa för sin poäng. De kommer kunna åka hem med huvudena högt. Serbien hamnade i förra Vm i Dödens grupp och är även nu i en av de svåraste. Ghana tog sig vidare 2006 från en grupp med Italien, USA och Tjeckien vilket är imponerande. Höjer ett varningens finger för Ghana trots saknaden av Essien, Serbien är otroligt vassa offensivt och som sagt, Tyskland kommer utan Ballack och en bra förstemålvakt. Varning för att Tyskland åker redan i gruppspelet.


Vm 2006 i Tyskland inför Sverige-Paraguay

RSS 2.0