Champions

Gårdagen visade att avståndet mellan det bästa laget från Norden och till yppersta eliten i Europa fortfarande är väldigt stort. Tänk er då hur långt det är emellan ett svenskt lag och ett lag som Chelsea.

Nu ska vi inte ägna för mycket åt gårdagen utan se mot kvällens matcher. Vi har en finalrepris i matchen Inter-Bayern Munchen. En tuff drabbning mellan ett Inter som efter tränarbytet har kommit igång och nu är uppe och sniffar Milan i baken på Serie A. Mot ett Bayern som efter sin sedvanligt dåliga höst har börjat trampa igång igen men är 13 poäng efter Dortmund som leder Bundesliga. Matchen i kväll tror jag kommer bli stenhård och tät. Bayern med två offensiva kreatörer av världsklass i form av Robben och Ribery. Samt en Gomez i form och med farbror Muller på ett hörn också. I Inter kommer mycket att hänga på Sneijder och att Eto'o är sådär jobbigt giftig som han kan vara.

Mitt tips är 1-1 och fördel Bayern inför returen.

Den andra matchen är Marseille-Manchester United. Jag skulle verkligen vilja säga att Marseille har en skrällvarning här men jag tror det är för mycket begärt. Flera skadade i United men också i Marseille. Och de skadade i United är vad jag tycker inte spelare som när Ferguson ska sätta sin bästa elva på plan är med där. Det blir givetvis en svagare bänk men United ska ta detta.

Mitt tips, 1-2 och fördel United.

För övrigt så förlorade Edsbyn en väldigt jämn och tight kvartsfinal igår. Med lite bättre skärpa framåt i andra halvlek hade Edsbyn gått hem med seger. Hammarby ägde första halvlek men Edsbyn dominerade andra och var klart giftigare. Störde Hammarby högre upp och fick igång farten och passningsspelet. Men Patrik Nilsson är fel kille att släppa i en kontring med hela laget uppe. Dessutom när klockan tickat upp på 90 minuter. Skottet han får på är fantastiskt och omöjligt att göra något åt för Anders Svensson. Enda glädjeämnet med en förlust är att jag förmodligen kommer få chans att se en till match här i Stockholm. Drömmen är två raka hemma och sedan få avgöra på Zinkens.

Champions League

Då var det dags för andra veckan av åttondelsfinaler i Champions League. Första veckans stora behållning var utan tvekan matchen mellan Arsenal-Barcelona. Ett Barcelona som är fantastiskt bra på att hålla boll och spela runt och borde gjort något mer mål. Men Arsenal spelade upp sig och var riktigt vassa i kontringarna och i andra halvlek var de otroligt bra. Ett mål från ingenstans av RvP öppnade upp matchen ytterligare. Och Arshavins mål var nödvändigt för att Arsenal ska ha någon chans på Nou Camp, matchen är vidöppen med Barcelona som knappa favoriter. Pique avstängd vilket sänker deras chanser något.

Så till morgondagens matcher. Vi börjar med Nordens stolthet, FC Köpenhamn.

Ett mycket fint gruppspel har lett dem till en åttondelsfinal mot ett Chelsea i dålig form. De har flera svenskar att tacka för detta, kanske främst då målvakten Johan Wiland som på allvar seglat upp och hotar Andreas Isaksson om en förstaplatsen i landslaget. Ger Isaksson Hamren anledning att byta ut honom står Wiland och väntar. De möter Chelsea i precis rätt tid, eller helt fel? De går dåligt i ligan, ute i FA och Ligacupen, de kommer satsa allt på Champions. Samtidigt spelar de inget vidare, en Torres som inte kommit igång, föga förvånande. Och övriga i laget som heller inte går att känna igen. Ancelotti är hårt pressad och på ett fullsatt kokande Parken kommer Köpenhamn sälja sig dyrt. Jag har själv stått på ett Parken, stämningen kommer vara underbar.

Jag tror att Köpenhamn har en bra chans att få ett bra resultat med sig, kryss definitivt, vinst en realistisk möjlighet. Mitt tips är 1-0, så länge inte Petr Cech har lärt sig busvissla som Pinto i Barcelonas mål.

Kvällens andra match är mellan Lyon och Real Madrid. Ett Madrid som inte tagit sig förbi åttondelsfinalen på sju? säsonger. Förra året var det just Lyon som satte käppar i hjulet. Så kallade spöken kan vara svåra att döda, men Madrids trupp är för bra för att inte döda det där åttondelsfinalspöket i år. De möter ett Lyon med bra kvalitéer och som är starka på hemmaplan. Men sett över två matcher ska Madrid gå vidare, det vore en skräll annars. Med nya grabbar som Angel di Maria, Mesut Özil, Sami Khedira, Emanuel Adebayor och kan nästan räkna in Kaka där med efter comeback från skada har de en bra trupp. Jag är nog en av de sista som skulle vilja se Ronaldo gå vidare, men killens fotbollskunskaper går inte att förneka. Och med en Mourinho på bänken detta år som vet hur man vinner den där Champions talar det mesta för Madrid.

Nyckeln för Lyon (som för alla andra) är att hålla nollan hemma och hoppas på att få med sig ett eller två mål till returen. Lyon kan definitivt störa och vi får hoppas Källström får chansen att visa sina färdigheter.

Mitt tips är 1-1, fördel Madrid.

Men den största matchen i morgon är inte någon i Champions League. Den äger rum på Zinkensdamm mellan Hammarby och Edsbyn. Bandyns slutspel börjar äntligen och denna serien kommer bli otroligt intressant att följa. Ser fram emot att möta upp alla bybor som tar sig ner till Fjollträsk för att visa hur bandy ska spelas.

Champions

En gårdag som bjöd på en ganska fattig första halvlek där Tottenham var det bättre laget i första, Milan tog över och krigade bra i andra men stoppades av en storspelande Gomes i Tottenhams mål. När sedan Zlatan slår bort en passning och Tottenham kan kontra med en hypersnabb Aaron Lennon kan det nästan bara gå på ett sätt. Ett Milan som också skulle haft minst en utvisning, Flamini, och mycket väl kanske en på Gattuso också. Kämpaglöd är underbart att se, men den måste hållas på rätt nivå, Gattuso klarade inte av det. Milan får det oerhört svårt att ta sig vidare nu. Någon spelare som saknades igår är tillbaka till returen. Men Tottenham har fördel av hemmaplan och att de också förmodligen har tillbaks en Vaart, Modric och Bale i full form. Jag ser fram emot returen, ett Milan som är piskat att satsa framåt, och ett Tottenham som kommer göra det oavsett gårdagens resultat.

Andra matchen såg jag inte, men Raul i Schalke blev historisk på flera sätt. Han gick förbi självaste Gerd Muller när han gjorde sitt mål nummer 70 i europaspel. Och tangerade Paolo Maldinis rekord på 140 matcher i europasammanhang.

Så till kvällens drabbningar. Roma får besök av ett Sjakhtar Donetsk som vann sin grupp före Arsenal. En väldigt öppen åttondel där jag tror på Sjakhtar som slutsegrare. Ett Roma som är otroligt svårbedömt, de kan spela bländande och å andra sidan riktigt gå ner sig.
Stalltips, 1-1

Då till kvällens absoluta höjdpunkt. Kan finnas risk för att jag är lite partisk som Arsenalfan men jag tror att de flesta är överens om att detta är första rundans på förhand största godbit. Ett Barcelona som spelar i en liga med två lag, men i Champions League visar att de är otroligt starka. Mot ett Arsenal som vill spela som Barcelona. Två lag som vill ha boll och anfalla, minns förra årets drabbning och tror årets blir ganska likartad. Med killar som Robin van Persie, Fabregas, Arshavin, Messi, Villa och Pedro på planen kan det inte bli en defensiv match.

Arsenal kommer till matchen i bra form och med de flesta spelarna friska. Vermaelen är sedan länge borta, Nasri är med i truppen efter skada. Arsenals svaga punkt är försvaret, en lite oslipad Koscielny, en Djourou som blandat toppinsatser med mindre bra, en Eboue som ena stunden kan göra otroliga offensiva räder för att i nästa tappa huvudet och åka ut. Och med en Messi på andra sidan kommer de få arbeta hårt. I målet finns den unge oerfarne Wojciech Szczesny som har kapacitet att bli en världsmålvakt. I kväll måste han visa de kvalitéerna.

Förutsättningarna inför ser bättre ut än i fjol. Men Barcelona måste ses som favoriter. Nyckeln för avancemang för Arsenal är att hålla nollan hemma, samtidigt som de klämmer in i alla fall två mål. Det är nästan omöjligt att sia hur matchen kommer att gå men jag tippar med hjärtat. 2-0 och fördel Arsenal inför returen.

Foppa

Angående Peter Forsberg och mycket skit han fått tagit i samband med hans comebackförsök. Johan Esk skriver en fin krönika och avslutar riktigt bra!
http://www.dn.se/sport/ishockey/johan-esk-foppas-framtid-fascinerar

Champions League

Då var det äntligen dags för festen att spraka igång på riktigt. Gruppspelet är över och det är nu som allt avgörs. Redan i åttondelsfinalen får vi se en repris på fjolårets final, och även en repris på Arsenal-Barcelona. Att också få se Zlatans Milan ställa upp mot ett piggt och snabbt Tottenham gör att det vattnas rejält i min mun i alla fall. Gareth Bale som i höstas sprang sönder Maicon och Inter kommer inte kunna medverka i den matchen. Även Luka Modric är osäker till spel, medan Rafael van der Vaart gett klartecken.

Tisdagens matcher är Milan-Tottenham och Valencia-Schalke.

Ett Milan och Tottenham som båda är hårt skadedrabbade. Och Milan som heller inte får använda sig av Cassano eller Bommel. I den första matchen håller jag ändå Milan som knappa favoriter. Med en Zlatan som bär laget och inget hellre vill än att vinna den där Champions League, kommer de sälja sig dyrt. Man ska heller inte underskatta rutinen som sitter i väggarna hos Milan. Ett Totteham med Bale och Modric tror jag skulle kryssa i Milan. Trots skador på dessa tror jag att Tottenham kommer göra en bra match och våga anfalla. Spelare som måste funka för att Tottenham ska kunna hota Milan offensivt är Vaart och Aaron Lennon som kan springa sönder alla försvar i världen.

Mitt tips är 2-1 till Milan och fördel Tottenham inför andra matchen.

Kvällens andra match är Valencia mot Schalke.

Ett Schalke som går tungt i Bundesliga men vann sin grupp i Champions League. Ligan är redan körd så allt deras krut tror jag kommer att ligga på Champions League. Valencia ligger på en stabil tredjeplats i La Liga och har en plats för att kvala till Champions League i sin hand.

Mitt tips är 1-1 och fördel för tyskarna inför returen.

Håll i er, nu kör vi!

Peter "Foppa" Forsberg

En av Sveriges genom tiderna störste hockeyspelare har tvingats att pensionera sig. Ingen kan nog minnas vilken comeback i ordningen det är men Peter Forsberg har slutligen bestämt sig för att detta var sista gången. Han lovade sin fästmö att om han inte kände sig helt frisk, inte utsätta sig för mer risker inom hockeyn.


Tonerna de senaste åren har ofta varit, varför lägger han inte av. Alla kommer minnas honom för hans misslyckade försök de sista åren än hans annars stora karriär. Jag var av den åsikten. Varför envisades han, varför insåg han inte att det är bättre att lägga av. En så stor spelare som Foppa förtjänar att lägga av på toppen. Men man kan ändra åsikt.


– Det känns tråkigt att jag måste avsluta karriären utan att göra det på mina egna villkor.


Jag kommer inte minnas Peter Forsberg för hans misslyckade comebacker, inte heller för hans otroliga karriär. Som yngste medlem kom han 1996 med i den så kallade Trippelguldklubben. Spelare som vunnit, OS, VM och Stanley Cup, och detta vid 22 års ålder. Han har ett straffmål som blivit frimärke, gjort ett hattrick i en finalmatch 1996 tillsammans med mycket mer.


Jag kommer minnas honom för hans envishet och kärlek till det han brinner för. Han ville sluta på sina villkor. Precis som vilken annan människa, alla vill väl bestämma sitt eget slut.


Killen är ekonomiskt oberoende för längre än någon kan leva, pengar är inte drivkraften. En kärlek utöver det vanliga har fått honom att år efter år testa och operera sin högerfot. 25 operationer, tala om tjurskallig. Allt för att en sista gång få ge det en riktig chans. Det höll inte och en stor karriär är över.


Tyvärr blev det inte, som han själv sa på presskonferensen, på hans egna villkor. Men han fick i alla fall göra ett sista försök. Jag är övertygad om att han kunde fortsatt i flera matcher till och göra det bra. De två matcher han fick var helt okej, inte bättre eller sämre än någon annan. Men han kände själv att han inte kunde gå för 100 procent. Och för någon som specialiserat sig på att satsa allt, då är inte halvdant ett alternativ.


RSS 2.0