Peter "Foppa" Forsberg

En av Sveriges genom tiderna störste hockeyspelare har tvingats att pensionera sig. Ingen kan nog minnas vilken comeback i ordningen det är men Peter Forsberg har slutligen bestämt sig för att detta var sista gången. Han lovade sin fästmö att om han inte kände sig helt frisk, inte utsätta sig för mer risker inom hockeyn.


Tonerna de senaste åren har ofta varit, varför lägger han inte av. Alla kommer minnas honom för hans misslyckade försök de sista åren än hans annars stora karriär. Jag var av den åsikten. Varför envisades han, varför insåg han inte att det är bättre att lägga av. En så stor spelare som Foppa förtjänar att lägga av på toppen. Men man kan ändra åsikt.


– Det känns tråkigt att jag måste avsluta karriären utan att göra det på mina egna villkor.


Jag kommer inte minnas Peter Forsberg för hans misslyckade comebacker, inte heller för hans otroliga karriär. Som yngste medlem kom han 1996 med i den så kallade Trippelguldklubben. Spelare som vunnit, OS, VM och Stanley Cup, och detta vid 22 års ålder. Han har ett straffmål som blivit frimärke, gjort ett hattrick i en finalmatch 1996 tillsammans med mycket mer.


Jag kommer minnas honom för hans envishet och kärlek till det han brinner för. Han ville sluta på sina villkor. Precis som vilken annan människa, alla vill väl bestämma sitt eget slut.


Killen är ekonomiskt oberoende för längre än någon kan leva, pengar är inte drivkraften. En kärlek utöver det vanliga har fått honom att år efter år testa och operera sin högerfot. 25 operationer, tala om tjurskallig. Allt för att en sista gång få ge det en riktig chans. Det höll inte och en stor karriär är över.


Tyvärr blev det inte, som han själv sa på presskonferensen, på hans egna villkor. Men han fick i alla fall göra ett sista försök. Jag är övertygad om att han kunde fortsatt i flera matcher till och göra det bra. De två matcher han fick var helt okej, inte bättre eller sämre än någon annan. Men han kände själv att han inte kunde gå för 100 procent. Och för någon som specialiserat sig på att satsa allt, då är inte halvdant ett alternativ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0