Hamrens trupp

En trupp med några nya och gamla namn och även några som jag tycker saknades.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/landslagsfotboll/landslaget/article6662800.ab

Väntade målvakter i Andreas Isaksson och Eddie Gustafsson där man kan diskutera ifall Johan Wiland skulle få chansen efter en stark insats i FC Köpenhamn men jag ser ingen anledning till att ha med tre målvakter och dessa två är bäst för tillfället. Båda spelar i Europa Leauge och Andreas Isaksson har den här säsongen höjt sig ett snäpp från förra säsongen som innehöll en del missar, ohotad förstemålvakt.
En väntad backlinje men med några små överraskningar där petningen av Mikael Dorsin och uttagningen av Jonas Olsson är det som väcker störst uppmärksamhet. Hamren väljer Oscar Wendt och Behrang Safari som vänsterbackar istället för Dorsin. Jonas Olsson ska bli väldigt intressant att se, en bra fjolårssäsong i ett West Bromwich som dock åkte ur Premier Leauge och en stabil säsong även i år där de ligger i topp av The Championship. En tuff kille som spelar i en väldigt fysisk liga, tror och hoppas han kan byta upp sig till ett bättre lag för att fortsätta utvecklas. Jonas är än så länge bara 27 år gammal så det är väl först om 3-5 år som han kommer slå igenom i landslaget (läs Daniel Majstorovic).
På mittfältet så väljer Hamren att lämna kvar Samuel Holmén i Danmark vilket jag inte tycker är så förvånande. Samuel gjorde ett väldigt bra kval med Sverige men i systemet som Hamren förväntas spela så passar inte riktigt Holmen in. Ska han spela centralt så tycker jag vi har flera andra som ligger före och på en offensiv ytterplats kommer han inte till sin rätt. Kul att Christian "Chippen" Wilhelmsson får chans att visa upp sig för Hamren, tycker att han förtjänar det. En sån spelartyp som Chippen saknar Sverige och har inte riktigt haft någon sedan Fredrik Ljungberg.
Tråkigt och fel att inte David Elm får chansen efter en bra start på 2010. Dock svårt att se vem Hamren skulle låta stanna hemma. Elmander som börjar hitta formen och börjat få chansen, Ola Toivonen som gör många mål i PSV eller Marcus Berg som också börjat hitta tillbaka till formen lagom till Ruud Van Nistelrooy anlänt till Hamburg. Hade inte tyckt det varit fel att plocka med David Elm tillsammans med dessa och åtminstone se honom i träning med övriga grabbar.
Startelva den 3 mars mot Wales.
Från höger
Andreas Isaksson,
Sebastian Larsson, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Behrang Safari,
Kim Källström, Anders Svensson, Rasmus Elm
Christian Wilhelmsson, Tobias Hysen
Marcus Berg
Jonas Olsson, Pontus Wernbloom och Ola Toivonen bör få minst 30 minuters speltid för att få en ärlig chans att visa upp sig. Toivonen gör en bra säsong i PSV där han gör mål titt som tätt. Wernbloom är en spelartyp som är intressant och tror han kommer bära landslaget i framtiden. Johan Elmander börjar hitta lite form i Bolton men Marcus Berg är i bättre målform och bör få chansen från start. Hysen är en perfekt ytterspelare med snabbhet och en irrationell spelstil.
Önskad startelva i kvalet 2010.
Andreas Isaksson
Sebastian Larsson, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Behrang Safari,
Pontus Wernbloom, Kim Källström, Rasmus Elm
Tobias Hysen, Marcus Berg
ZLATAN IBRAHIMOVIC

Vilken kväll!

Mitt i snökaoset med försenade och inställda tåg över hela landet så får vi som kan sitta inne och värma oss och njuta av en underbar sportkväll som väntar. Jag lider med människorna som tvingas åka tåg och däribland min far som var på besök i helgen. Han satt fast på sitt tåg och kom hem 15h försenad och missade den otroliga kvällen som var igår!
Skicross, kombination, skidskytte, curling och hockey, teven och datorn kommer att stå på samtidigt för att ha möjlighet att kunna följa så mycket som möjligt. Ska Helena Jonsson ta en medalj i detta OS så är det nu. Jag tror att alla har dragit ner sina förväntningar och hoppas att det gynnar Helena som kan gå ut med mindre press. Anna-Carin Olofsson-Zidek kan även hon gå ut utan någon större press och jag hoppas att detta gynnar de två damerna och att de går ut och kniper en medalj. Om inte så kommer Helena Jonsson vara med i Sotji om fyra år.
Curlingherrarna är nästan tvingade till att vinna kvällens nordiska derby emot Norge för att inte riskera att missa en semifinal. Och i morgon bitti kl 06.00 så hoppas jag att alla svenskar reser sig upp ur sin varma säng eller åtminstone sätter på teven i rummet för att följa de svenska herrarna när de ska visa att svenskt stål är starkare än finska lejon. Men innan den matchen är det flera andra mycket intressanta hockeymatcher, bl a Ryssland-Tjeckien och Kanada-USA.
Jag tycker med många att Bengt-Åke Gustafsson bör göra några förändringar redan nu. In med Johan Franzen med Peter "Foppa" Forsberg och Henrik "Zäta" Zetterberg. Zäta och Franzen kamperar ihop i klubblaget Detroit och i senaste Stanley Cup slutspelet var de trea och fyra i poängligan. Patric Hörnqvist som är den som just nu spelar med Zäta och Foppa har inte riktigt kommit igång och jag tycker att ett byte mellan honom och Franzen vore bra. Kedjan med Foppa, Zäta och Hörnqvist är den enda i svenska laget som står på noll poäng. Niklas Bäckström, Daniel Alfredsson och Loui Eriksson är kedjan som jag tycker har visat mest och kommer vara den som visar vägen för Sverige. Bäckström är otroligt skicklig med klubban och Alfredsson med sin rutin och offervilja krigar sig fram till mål och Loui är en måltjuv som alltid är på rätt ställe och petar in pucken. Bengt-Åke verkar inte vara villig att splittra på kedjorna än utan vill låta alla vara lika delaktiga och inte redan nu ge extra speltid till de som senare i turneringen kommer att få det, vilket jag kan förstå. Men matchen mot Finland är otroligt viktig att vinna för att slippa en eventuell extramatch och bli först av alla lag och därmed kunna slippa de allra värsta motståndarna i en kvartsfinal. De är i ett slutspel laget ska vara som bäst och jag är positiv, Sverige kommer att försvara sitt OS-guld från Turin!
Nu drar vi på elementen och kryper ner i soffan med något gott att äta och hejar fram våra svenskhopp. Tänk om vi kan få uppleva gårdagen även i kväll!

Revanschen!

Täten kryper närmare och närmare Johan Olsson, hjärtat pumpar mer och mer och tankarna att nu blir det ytterligare en fjärdeplats smyger sig in i huvudet.

Marcus Hellner och Anders Södergren gör ett kanonjobb för att hålla klungan på avstånd så länge de kunde. Otrolig laginsats som slutar med en spurt ifrån Marcus Hellner utan dess like. De andra har inte en suck utan flyger nästan bakåt av vinden som Marcus lämnar bakom sig. Att sedan Johan Olsson sedan spurtar in och tar ett brons känns underbart, en fjärdeplats i de läget hade inte varit rättvist! Maken till lopp har jag aldrig sett. Jag trodde länge att det aldrig kunde hålla utan var övertygad om att täten skulle komma ikapp och ta sig förbi och Sverige skulle åter vara sådär jobbigt nära som vi varit flera gånger i detta OS. När de till slut är ikapp så tror jag att de skiter sig men Johan Olsson visar att han inte tänker ge sig utan en stor kamp. På upploppet så är Marcus Hellner obeveklig och Johan Olsson kämpar till sig ett brons. De knutna nävarna och skriken ifrån de svenska herrarna gör att ögonen blir mer blöta än vanligt. Ibland frågar jag mig varför, men kvällar som denna får mig att inse att känslorna, rysningarna, glädjen och tårarna som framkallas under lopp som dessa är varför jag skriker mig hes och sitter uppe om nätterna! Detta är idrott när den är som bäst. Jag och mitt sällskap skriker oss hesa i den lilla lägenheten på 21 m2 men kvällar som denna tror och hoppas jag att grannarna är uppe och tittar och om inte så får de ha överseende för detta händer bara vart fjärde år. Att sedan få se Per Elofsson stå och gråta i direktsändning får mig att återigen bli blöt i ögonen efter att jag till slut lyckats torka tårarna.

Hjärtat pumpar lika starkt efter loppet men oroligheten var obefogad, tanken om att missa en pallplats fanns bara i mina tankar. Johan och Marcus hade bestämt sig, de skulle ta de här!

Vitryssland

I kväll spelar hockeyherrarna mot vår värsta mardröm, Vitryssland. OS i Salt Lake City 2002 lockar fram hemska bilder ifrån den "enkla" kvartsfinalen som Sverige bara skulle spela av, tankarna var redan i semifinalen. Alla minns Tommy Salos skutt i luften för att släppa in slagskottet från mittcirkeln och fiaskot var ett faktum! I dagens match så står inte riktigt lika mycket på spel men med OS nya gruppindelningar så krävs ändå en seger i kväll för att slippa den extra kvalmatchen för att ta sig till en kvartsfinal. Jag är dock inte orolig utan litar helt på att de svenska herrarna inte alls tänker på den matchen utan är koncentrerade på att gå in och göra en bra match. Viktigt få igång alla grabbar och lagspelet inför framtida slutspelsmatcher och matchen emot Finland på måndag morgon.

Helt rätt att låta Jonas "Monstret" Gustavsson stå i kväll som definitivt är kapabel till den uppgiften. Viktigt hålla igång två målvakter ifall vår förstemålvakt Henrik Lundqvist åker på skada eller något liknande. Är dock övertygad om att Henke kommer att stå i övriga matcher om inget oförutsett händer.
I övrigt så avslutas bandyns elitserie i kväll med flera intressanta matcher. Nu gäller de vilka som kommer att få fördel i slutspelet med en extra hemmamatch och vem som vinner bonusen som segrare. Sandviken och Hammarby är klara favoriter till Sm-guldet men de är en otroligt öppen serie, öppnare än på länge. Regerande mästarna Västerås har underpresterat i år men skall verkligen inte räknas bort. Villa-Lidköping med Johan och Daniel Andersson har imponerat och även Bollnäs med Per Hellmyrs i fronten. Också Edsbyn har gjort en imponerande säsong med tanke på alla skador de råkat ut för och spelarna de tappade inför säsongen. De valde att fylla på från de egna leden och de yngre spelarna har klivit fram och visat att de håller. Sen har Edsbyn kvar flera av sitt gamla garde med spelare som varit i de senaste sex Sm-finalerna och rutin ska inte underskattas. Sirius och Broberg kan i sina bästa dagar överraska och vinna mot de bästa men över en hel serie tror jag inte de håller.
Men det vi ser fram emot med största ögon i kväll är Sverige-Vitryssland kl 21.00 på Svt!

Ta fram Ferrys vilja!

Ikväll har Helena Jonsson chansen att få oss att glömma de tidigare misslyckandena som hon ändå stått för hittills i OS. Är man ledare i världscupen och varit så dominant som hon varit denna säsongen så kan man kräva bättre placeringar än de hon presterat. Jag hoppas att de har lärt av Björn Ferry och denna gången vågar vinna! Jag skulle bli så enormt glad om hon klarar trycket och levererar när det gäller och plockar Sveriges tredje guld. Anna-Carin Olofsson-Zidek får gärna ta en medalj hon också. Och om de inte är för Helena själv så bör hon ta en för sin farmor som fyller 75 år idag.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6631009.ab
Otrolig intressant att se om Björn Ferry har klarat av att ladda om för att försöka ta en andra medalj för herrarna i kväll. En mycket intressant skidskyttekväll.
Att sedan också Anja Pärson vågar sig ut igen i backen är så otroligt starkt! Hon flyger 60 meter och dagen efter ställa sig igen och köra, jag skulle göra på mig av bara tanken. De allra skönaste att se var dock att hon reste sig upp, det kunde gått mycket värre än vad det nu gjorde. Hon gjorde ett bra åk i störtloppet och har definitivt chans på medalj i kombinationen, slalom är hon ännu bättre på skulle jag vilja säga.
Stabil start av hockeygrabbarna också, ingen stor match men de vinner en match de ska vinna och de är inte nu de ska vara som bäst. Grabbarna ska vara som bäst i slutspelet, de förlorade två matcher i gruppspelet i Turin för att sedan vinna hela turneringen. Att damerna förlorade med 1-13 är pinsamt! Kanada är överlägsna och ska slå Sverige alla dagar av veckan men mer kan man kräva. Jag förstår debatten som blossat upp om damhockeyns vara eller inte vara i OS. När lag som vinner en kvalmatch till OS med 82-0 för att sedan i OS förlora med 12-0 mot Kanada, då börjar man bli tveksam. Därför jag heller inte tycker bandyn riktigt har att göra i OS än så länge, på tok för få lag som kan konkurrera. Det krävs mer resurser och fler mästerskap för att höja nivån på damhockeyn. För tillfället finns det i stort sett bara OS för tjejerna att kämpa mot, men framförallt, låt tjejerna tacklas! Det är som att plocka bort tennisracket från en tennisspelare och låta dem spela med händerna. Hockey är en fysisk sport och en stor del av spelet och jag är övertygad om att tjejerna själv vill tacklas. Majoriteten av publiken vill se tacklingar och allt som kan leda till att locka större publik borde välkomnas.
Nu blir det OS 24/7, kvällen består av curling, alpint, skidskytte, snowboard ja bara massa roligt!

Underbart

Björn "citatmaskinen" Ferry går och vinner OS-guld! Han knaprade in den minuten som jag trodde Helena Jonsson skulle klara av i hennes lopp. Jag trodde inte att Ferry skulle vinna men jag har mer än gärna fel. Han levererar i intervju efter intervju flera roliga citat och han vågar vara osvensk och säga att han satsar på ett guld. En otroligt skön person som bjuder på sig själv i alla lägen och hans lilla hopp på prispallen är redan OS-historia. Att i sista skyttet missa ett skott för att sedan samla ihop sig för att sätta sista mitt i prick är mentalt starkt. Efter straffrundan så hade inte övriga en suck emot Ferry. Han kunde lugnt och sansat ta sig i mål för att plocka Sveriges andra medalj i detta OS. Han berättar i vinnarintervjun till Svt att han tidigare målat upp bilden att han ska komma in till skyttet för att kunna ta ett guld och där kunna känna glädje när han väl är där. Han förbereder sig tidigt mentalt för att vara beredd när han är där. Man måste våga drömma högt, annars kommer man aldrig dit. Jag hoppas att fler idrottare tar efter Ferry i hans tänkande, många svenskar kommer högt upp i olika sammanhang men när det väl gäller så verkar man inte riktigt beredd på situationen. Man kan aldrig föreställa sig hur det ser ut eller vad man känner i en situation där du står med chans till en medalj men man kan förbereda sig för att hamna i den situationen. Du vet inte vad du kommer att känna men du blir heller inte förvånad och förlamad när du står där, då blir det som för Ferry, bara en stor glädje.
Att det sedan blir ytterligare problem vid starten även på herrarnas jaktstart liknande de som hände för Anna-Carin Olofsson-Zidek bara timmar tidigare är bara sjukt pinsamt. Hoppas inga liknande problem inträffar hädanefter.
Om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag att Sveriges första medalj i Vancouver kom tidigare än första i Turin så vi hoppas de svenska idrottarna kan fortsätta rida på vågen som Charlotte Kalla och Björn Ferry satt igång.

Kul för svenska curlingherrarna som imponerar och vinner mot regerande världsmästarna. Det sätter respekt i övriga motståndare och det visar att killarna är där för att gå långt. Hoppas att damerna följer upp och tar deras första match i kväll nu också.
Ferrys OS-guld är definitivt bragdgulds material men jag hoppas att det fyller på med fler kandidater vad det lider, OS är fortfarande ungt.

Fler guld

För tillfället sitter jag och tittar på de svenska herrlandslaget i curling och de ligger just nu under med 1-0 men långt kvar av matchen. Sedan följer för svensk del skidskytte både för herrar och damer, superkombination för herrar, curling för damerna senare på kvällen och även konståkning senare i natt.
Curlingen är bara i gruppspelet än så länge men viktigt att få en skön start. Sen ser det väldigt svårt ut för Helena Jonsson i kvällens jaktstart men hon har i tidigare tävlingar haft ett större avstånd som hon då plockat in för att sedan ta guld. VM förra året var hon 53 sekunder och det slutade med seger och ikväll är hon "bara" 47 sekunder efter från start. Det krävs nog dock ett prickfritt skytte som jag tror hon klarar, stensäker på förra distansen i skyttet. Skidåkningen kommer att bli avgörande, den måste bli bättre än senast. Här har vallarteamet en stor roll och jag hoppas de tar utmaningen på rätt sätt från förra tävlingen.
Att Charlotte Kalla tog OS-guld igår tror jag också sporrar de andra, så jag är optimist i kväll. Helena tar guldet och Anna-Carin Olofsson-Zidek kommer in på topp tio. Herrarna får det svårare att ta en medalj men jag ser gärna en skräll där, det gör mig ingenting!
Om inte OS vore nog så sparkar Champions Leauge åttondelsfinaler i kväll. Lyon tar emot Real Madrid med Karim Benzema som huvudperson. Killen som äntligen kommit igång i Real kommer senast ifrån Lyon där han öste in mål. Intressant att se mottagandet från hans forna hemmapublik. Lyon har alltid haft otur och hamnat mot riktigt tunga lag tidigt i turneringen. Real Madrid ska vinna över två matcher, med Káka och Ronaldo som tillsammans hittar varandra bra den senaste tiden så mäktar Lyon tyvärr inte med. Matchen ikväll kan nog mycket väl sluta med ett lika resultat eller kanske även en vinst för Lyon men över två matcher håller de inte mot Madrid. Ur svenska ögon blir det roligt att få se Kim Källström fajtas mot den riktiga världstoppen. Hugo Lloris kommer få jobba hårt i Lyon målet men han är en målvakt av världsklass så Madrid kommer få vara på topp för att överlista honom. Likväl Lyon där de ställs emot Iker Casillas som har varit en världsmålvakt längre än jag kan minnas trots hans unga ålder.
I kvällens andra match tar Milan emot Manchester United där David Beckham möter sina forna kamrater. Lämnade United under ganska stora rubriker men han verkar ha gått vidare och minns bara de goda minnen ifrån sin tid i United säger han till pressen. Tror det är stor risk för en 0-0 match när det handlar om Milan. Ska de ha någon chans att rubba United över två matcher krävs nog en tvåmåls ledning inför bortamatchen. Formen United och framförallt Wayne Rooney är i nu är skrämmande bra! Trots att han tappar Carlos Tevez och Cristiano Ronaldo så lyckas Sir Alex Ferguson knåpa ihop ett lag som slåss om titlarna i England och europa ändå.
Lyon-Madrid 2-1 med Lizandro Lopes och Sidney Govou som målskyttar för Lyon och Ronaldo för Madrid.
Milan-Man United 0-1 med Rooney som ensam målgörare.
Detta är mina stalltips för kvällen!
Nu ställer vi in tvdosan på att zappa sig fram och tillbaka mellan kanalerna ikväll.

Kalla!

Sveriges första OS-guld i Vancouver är ett faktum! Charlotte Kalla gick ut stenhårt på en gång och ledde från start till mål. Otroligt starkt att hon pallar trycket. I sista kurvan så såg det ut som om hon var på väg att ramla men Kalla sa i tv att hon hade full kontroll på det. Jag tror att Kalla fortsätter rida på den här vågen och plockar ytterligare några medaljer, förhoppningsvis något ytterligare guld. Det som också är imponerande är att det är hennes första OS. Anna Haag gjorde också ett otroligt starkt lopp och var inte många sekunder ifrån en medalj, jag tror hon i ren ilska plockar hem en medalj hon med.
Jag hoppas att detta smittar av sig på resterande delar av den svenska OS-truppen, framförallt då på Helena Jonsson som också hon gör sitt första OS och är favorittippad precis som Kalla. Jag tror det är otroligt viktigt att det kommer en sådan här framgång för god stämning sprider sig snabbt. Extra viktigt nu när början av OS inte varit så positivt ur svensk synvinkel med misslyckanden i bl a skidskytte och puckelpist.
Nu ser vi fram emot herrarnas 15 km fristil.
Vad ni än gör, slå inte av eran teve apparat! Allt är roligt att titta på under OS.

Vem vill vinna?

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/internationell/article6599439.ab
Guus Hiddink, mannen som alltid lyckas. Vilken klubb kommer rycka och ta honom nu när han själv väljer att stiga åt sidan efter att han misslyckats ta Ryssland till VM. Liverpool är nog en het kandidat, problemet där är att Benitez sitter på ett dyrt kontrakt. En klubb med redan ekonomiska problem har inte råd att ha två tränare på sin lönelista. Ska Hiddink komma till Pool krävs det också att någon annan klubb tar över Benitez kontrakt. Han har vunnit Champions Leauge två gånger vilket gjort att han överlevt i Liverpool. Utan de så hade han åkt tidigare. Och nu sitter han på ett för fett kontrakt så de har inte råd att sparka honom nu. Att under så pass många år inte lyckas täcka upp för skador på Torres och Gerrard är rent ut sagt dåligt. Bakom Torres finns ingen anfallare av klass, och med Gerrard försvinner hela ryggraden nästan. Nu har de haft otur och haft båda skadade samtidigt vilket också visar sig tydligt i tabellen.
Arsene Wenger i Arsenal har liknande problem, sedan Thierry Henry lämnade har han inte lyckats hitta en riktig striker. Robin van Persie är otroligt duktig och gör det bra, när han är frisk. Men bakom honom har vi en egotrippad dansk som bästa alternativ. Jag ser både Eduardo och Arshavin mer som anfallande yttrar än centrala anfallare. Jag gillar Wengers attityd med att köpa billigt och ungt och bygga på dem. Men nu är det några år sen den senaste titeln, dags att släppa lite på sin attityd och köpa en riktigt vass anfallare som kan lyfta laget ännu mera för nu är de bara nära. Otroligt imponerande att de spelar så pass bra med så pass unga men de behöver en spelartyp som Drogba. Tvekar aldrig! Avskyr hans filmningar men kära nån, mannen kan göra mål.
För att komma tillbaka till Hiddink. Sverige borde kollat läget med honom när vi sökte ny kapten. Orealistiskt på otroligt många sätt och vis. För dyr och även kanske osannolikt att han ens skulle vara intresserad, men visst hade det varit häftigt.
I kväll lyckönskar vi Damkronorna som går in i OS mot Schweiz, viktig match direkt. Och sedan ser vi på spänning på damernas skidskytte. Jag tror ACO vinner guld och Helena Jonsson kommer in på en silverplats.

Dags för pension?

Sven-Göran "vänsterprasslaren" Eriksson har än en gång lämnat ett uppdrag. Denna gången är det Notts County och jobbet som sportchef han lämnar utan något större intryck. Frågan är vad hans nästa drag är och borde bli. Jag personligen skulle tycka det vore otroligt roligt om han fick ett nytt förbundskaptens jobb för ett VM-klart land. Göra ett bra mästerskap och sedan lägga kostymen i byrålådan för att dra sig tillbaka till Italien där han kan få bo i ro. Förmodligen hänger Tord Grip på även dit så helt ensam blir han nog inte. På detta sättet så skulle han ha chans att göra ett sista avtryck inom fotbollen och förhoppningsvis ett positivt sådant, istället för att man ska minnas de framförallt två senaste misslyckandena han gjort i Mexico och Notts County.

Det känns inte som att hans två senaste jobb var några direkt genomtänkta utan mer bara blev. Jag kan också tycka att om han någon gång var aktuell som svensk förbundskapten, redan då kunde hoppat av skutan "Nothing" County för att styra Sveriges båt. Jag är en av de som gärna hade sett honom i en svensk overall. Inte för att han hade varit det bästa fotbollsalternativet (Backe och Hamrén mina favoriter) utan för att han hade varit det största. Hans sejour som engelsk förbundskapten var inte ett misslyckande. Tre kvartsfinaler varav två åkte de ut emot Portugal efter straffar och VM 2002 åkte de ut mot Brasilien, som senare gick och vann allt. Att allt detta sedan överskuggades av hans privata affärer med olika kvinnor är tråkigt, men också hans egna fel.
Får han inget jobb som förbundskapten för ett VM-klart land så hoppas jag att han väljer att tacka för sig. För tittar vi rent fotbollsmässigt så är han en av Sveriges absolut mest framgångsrika tränare genom tiderna tillsammans med bland annat Nils Liedholm. UEFA-cup vinst, Allsvensk och Svenska Cupen segrare med IFK Göteborg år 1982, två segrar i den portugisiska ligan med Benfica. Vidare till Italien där han tränade AS Roma, AC Fiorentina, UC Sampdoria för att sedan gå vidare till SS Lazio där han vann Cupvinnarcupen år 1999 och Serie A år 2000 som för övrigt var klubbens andra någonsin.
Oavsett vad han gör så hoppas jag att det denna gången är mer genomtänkt än de senaste, vem vet, Torsby kanske får en ny tränare till sommaren.

Elm mot Wales

David Elm sparkade idag in sitt första mål för Fulham. Motståndet var Burnley vilket kanske inte skrämmer nämnvärt, men inte lätt att gå in och spela bra i Premier Leauge oavsett motstånd. Såg vissa delar av första halvlek och början av andra och blev imponerad av David Elms enkla spel och fina skarvningar som håller Henrik Larsson klass. Sedan håller han sig framme och petar in en retur, kul för honom. Han har haft många emot sig som inte förstått vad han ska i England och göra men han har kämpat på och väntat på sin chans och tagit den nu när den kommit. Det är väl den där småländska envisheten som hjälpt honom att kämpa på trots att han alltid hamnat i bakgrunden av sina två yngre bröder.
På tok för tidigt att säga att han ska ta den ensamma anfallsplatsen i landslaget nu när Zlatan tackat nej och Elmander och Berg är ur form men han ska definitivt få chansen att visa vad han kan, de har han förtjänat. Blir förvånad och besviken om inte Halsduken tar med honom mot Wales i mars. Ola Toivonen och David Elm är de hetaste svenska anfallarna för tillfället. Måste för övrigt nämna Pontus Wernblooms självmål för sitt AZ Alkmaar, otroligt snyggt och välplacerat. Nästa gång hoppas vi att det är i rätt bur. Spola fram cirka 50 sekunder så hamnar ni rätt.
http://www.youtube.com/watch?v=XYxZax6fLWQ

Tomas Gustafson

Trashtalk hör till sport och är en del av det psykologiska spelet, men det finns gränser. I Mästarnas mästare som Svt sänder så tycker jag att Patrik Sjöberg snarare blir någon slags parodi på sig själv. Det är knappt att han öppnar munnen utan att tracka någon annan. Han känns mer som en pubertal 15-åring, mycket snack men lite verkstad. Tomas Gustafson tröttnade och ville bli utmanad av Sjöberg men åkte tyvärr på stryk, skulle vilja säga att Sjöberg med sin längd hade en fördel men han vann och det kan man inte ta ifrån honom.
Filmen med Tomas Gustafsons karriär var annars kvällens höjdpunkt. Jag själv var inte påtänkt då han tog sitt första OS-guld 1984 och hans två senare guld i OS 1988 så längtade jag ut. Men trots att jag inte har några minnen från hans tid så satt jag ändå och rös när bilderna då han går i mål på 5000 och 10 000 meter visades. Det är de personliga porträtten av mästarna som fastnar och man inser att man tydligare verkligen borde njuta och ta in ögonblick som Gustafsons guld.
På fredag börjar OS!

SuperBowl!

Satt uppe inatt och tittade på årets SuperBowl. Klockan blev 4.00 innan jag kunde släcka för att sedan väckas kring 8.00 igen. Var det värt de? Absolut!
Aldrig varit speciellt insatt och är det inte nu heller men jag kollade upp reglerna och när man förstår det hyfsat så tycker åtminstone jag att det är en riktigt häftig sport. Här snackar vi inte klena killar som faller så fort någon nuddar dem som i fotboll (läs Cristiano Ronaldo och Didier Drobga) utan här köttas det! Laget som vann var också de jag höll på, enda anledningen att jag gjorde det var en sån där härlig känsla som bara amerikaner kan bygga upp kring ett lag. New Orleans Saints vars hemstad blev otroligt drabbat av orkanen Katrina och som har sitt footballteam som samlingspunkt för alla människor i staden gick och vann sitt första SuperBowl någonsin. Ge det 10-30 år och Hollywood har gjort en film om deras resa till vinsten.
Att också se flera spelare stå och gråta under nationalsången när Carrie Underwood klämmer i känns också väldigt amerikanskt. Den dagen någon i ett svenskt landslag gråter under nationalsången innan matchen startat dröjer nog länge. Zlatan tex har ju sagt att han inte kan texten så där kan vi nog inte räkna med några tårar.
Nackdelen är att en match som är 60 min effektiv tid tar cirka 3-4 timmar för all denna reklam som ska klämmas in. Och efter den så ska kommentatorerna in och säga några ord också för att sedan gå till matchen för cirka 2 min innan nästa reklampaus. Otrolig sönderryckt och inget flyt i spelet alls vilket är lite trist. Trots detta så var det inte sista gången jag kollade på SuperBowl.
Bild: Sportbladet
Väl mött

Bra lottning

Holland, Sverige, Finland, Ungern, Moldavien och San Marino får betraktas som en väldigt bra grupp sett i Sveriges ögon. Moldavien och San Marino är matcher där Sverige ska ta full pott. Ungern är svåra borta men hemma har vi tagit dem ganska lätt. Sen hoppas vi på att Zlatan är med så då kan vi nästan räkna med att han avgör på tilläggstid på bortaplan. Finland har jag dålig koll på men där är väl förmodligen evigt unge Jari Litmanen med och spelar och så har de även bröderna Eremenko som några av de större stjärnorna. Daniel Sjölund som spelar i Djurgården kanske fler känner till är också han med i finska landslaget. Stuart Baxter tog över efter Roy Hodgson och har gjort ett väldigt bra jobb där de varit nära att kvalificera sig och också stört flera större lag så ingen lätt uppgift för Sverige men 9 av 10 gånger ska vi vinna och vi får se till att den där tionde gången inte kommer i höst. Holland är absolut den svåraste i gruppen men väljer hellre Holland framför Spanien, Tyskland, Ryssland, Portugal bla. Öppen fartfylld fotboll som ofta leder till stora ytor Sverige kan utnyttja. Knipa en vinst hemma och kryssa borta vore guld!
Vi har också många Hollands proffs där jag hoppas Ola Toivonen får chansen i landslaget. Han gör det otroligt bra i PSV och gör mål väldigt ofta. En grupp där Sverige ska ta minst en andra plats men tror även de kan störa Holland. Finland och Ungern kan skrälla i någon match, gäller att det inte blir mot Sverige.
I övrigt så fick Tyskland och England kanske de svåraste grupperna med flera mellanlag som absolut har kapacitet att störa. Även grupp F med Kroatien, Grekland och Israel tror jag kan bli ett getingbo där Israel mycket väl kan klämma sig in bland topp två. Ur nordisk synvinkel är grupp H den roligaste med Danmark, Norge och Island tillsammans med Cypern och Portugal. Bli inte förvånad ifall Portugal får kvala sig till ytterligare ett mästerskap.
Nu är det snart dags för Chelsea-Arsenal! Köpt matchen och ska sitta som klistrad. Hoppas även hitta en bra stream för kvällens Superbowl också.
Väl mött!

Elm

Idag gratulerar vi David Elm som för första gången får starta en match i Premier Leauge och önskar honom lycka till! Han har gjort ett antal godkända inhopp mot slutet och får nu förtroendet mot Bolton där Johan Elmander förmodligen bränt in ett så stort avtryck i bänken att han fastnat i hålet som blivit. Tror och hoppas David kommer göra en bra match, kan vara värt att testa honom i landskampen mot Wales den 3 mars. Då kan vi ha en startelva med 3x Elm vilket måste vara historiskt på något sätt.

Foto: Scanpix taget från sportbladet.se

Mardrömsgrupp

På söndag den 7 februari lottas EM-kvalet och min förhoppning är att Sverige kommer i en på pappret lätt grupp, allt för att vår halsduksälskande (undrar om den ryker fram mot våren?) förbundskapten Erik Hamrén ska kunna få chans att bygga upp ett vinnande spel under kvalet. Är det med eller utan Zlatan återstår att se men ska Sveriges bästa spelare genom tiderna också få pris som världens bästa är jag övertygad om att han måste lyckas i landslaget. Till mästerskapen kan vi komma utan Zlatan men vill vi nå lite längre så behövs en spelare med hans kvalitéer som snubblandes kan brösta in ett mål i 93 minuten. Jag hoppas och tror han är med till hösten men blir inte orolig om han inte är det, kunde Henke få vila under kvalen för att sedan gå in i mästerskapen så kan Ibra de med.

Drömgruppen i EM-kvalet:
England, Sverige trivs bra mo de fysiska engelsmännen. Starkaste minne Ljungbergs genombrott.
Sverige, jag tror på Hamrén och det nya systemet och ser verkligen fram emot vad han kan göra.
Bulgarien, räcker med att minnas EM krossen med 5-0 då Bulgarien skulle revanschera sig för 94.
Litauen, vi ska slå alla våra baltiska länder men rankar Litauen som sämre än Estland och Lettland.
Kazakstan, knappt jag visste de var med i kvalet.
San Marino, match där vi ska skaffa oss bra målskillnad.
Mardrömsgruppen i EM-kvalet
Tyskland, fotboll spelas i 90 minuter sedan vinner Tyskland. Minns inte vem som sagt det men de stämmer bra.
Sverige
Bosnien, Edin Dzeko och Zvjezdan Misimovic spelar i samma klubblag och är livsfarliga tillsammans.
Slovenien, gjorde det Sverige inte klarade i EM 08 och slog Ryssland och knep en plats i Sydafrika.
Albanien, alltid svåra matcher i Albanien. Minns Sverige 0-0 första matchen i senaste VM-kvalet.
Malta, självmål som räddade Sverige senast.
Återkommer med en analys när grupperna är lottade men nu ser vi fram emot helgens fotboll och framförallt guldkornet på söndag Chelsea-Arsenal där Arsenal är piskade att vinna om de vill ha något med titeln att göra. Även Superbowl i helgen för den intresserade.
/BOON

Välkommen

Välkommen till min nya blogg som kommer att ta upp det mesta inom sport!

Väl mött!

RSS 2.0