Lagerbäck + Nigeria = sant?

Lars Lagerbäck misslyckade att ta Sverige till VM men han själv lyckas halka dit på ett bananskal. Otroligt kul för Lasse men jag vet inte vad jag ska hoppas på. Jag var en av de främsta förespråkarna till att han skulle lämna redan efter VM 2006 men framförallt efter EM 2008. Kulturkrocken som nu kommer att ske är väldigt intressant att följa. Afrikansk fotboll präglas av anfallsinriktad fotboll med mindre kraft på defensiven, lika väl som de kan göra 4 mål på Brasilien kan de också släppa in 6 stycken. Där kan Lassa passa bra in för att styra upp defensiven men frågan är om de nigerianska folket tycker om det. Man kan tycka att om det skulle gynna dem resultatmässigt så borde folket älska deras nya förbundskapten men jag är rädd att de hellre ser anfallsfotboll än defensivt inriktad fotboll.

Jobbet han tar är heller inget lätt, den senaste förbundskaptenen fick sparken efter att ha kommit på tredjeplats i Afrikanska mästerskapen. Var heller inte första gången, inför VM 2002 fick samma man sparken efter att de också då slutat trea i Afrikanska mästerskapen. Lasses fördel är att kontraktet är på fem månader och ingen utanför Nigeria räknar med några större underverk. Han gör helt rätt i att ta en sådan här chansning, lyckas han ta sig vidare från gruppen och klamra sig till en kvartsfinal så blir han geniförklarad och kommer kunna ha lättare att hitta ett attraktivt jobb. Misslyckas han så blir det ingen större plump i protokollet, han kommer fortfarande att ha chans att få ett annat mindre landslag eller möjligtvis en klubb i norden.
Nigeria är i en grupp med Argentina, Sydkorea och Grekland vilket blir oerhört tufft att gå vidare ifrån. Oavsett vilket så tycker jag det ska bli oerhört intressant att se hur han formerar laget och hur de kommer att gå. Många är helt plötsligt väldigt Lagerbäck kära och tycker han är bra osv nu när han fått ett nytt jobb, men det var helt andra toner när han var i svenska landslaget. Jag är inte beredd att stämma in i de hyllningskörerna riktigt än för Lagerbäck stannade minst 4 år för länge. All heder för att ha tagit oss till de mästerskap vi kom till men Lagerbäck stannade upp och landslaget med honom när förväntningarna och kraven höjdes. Lagerbäck hade gjort de han kunde med Sverige, men varken han eller Svenska Fotbollsförbundet hade känslan att avsluta arbetet i rätt tid när han fortfarande kunde lämna med nästan enbart positiva minnen.  Jag önskar honom dock all lycka till och hoppas verkligen han lyckas med Nigeria för det finns inga lag som är så underhållande som de ifrån Afrika. Ska ett afrikanskt lag vinna ett Världsmästerskap så är det i år!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0