Royal Palace Sprint

Det årliga Royal Palace Sprint gick av stapeln på onsdagen och väldigt mycket folk hade slutit upp för att få se våra svenska skidstjärnor tampas om prestigen att få vinna en sprinvärldscup utanför kungens boning.
Solen sken och publiken var redo för en spännande tävling, publikmässigt så var det mesta perfekt. Jag tyckte det skulle bli oerhört intressant och se ifall skidor skulle vara lika spännande live som när man följer det på tv. Jag inser väldigt snabbt när jag kommer längs Skeppsbron och hör Hans Kungliga Höghet hålla tal samt ser allt folk att chansen till spänning är stor.

Sverige hade en väldigt bra dag med flera stycken åkare som tog sig ända till final och damernas tävling vanns av Anna Olsson, som nu väljer att lägga skidorna på hyllan. Kan inte komma på ett bättre sätt att avsluta en karriär på, vinna på hemmaplan och slå Justyna Kowalczyk och Marit Björgen som hamnade före Anna Olsson i OS, då hon snöpligt slutade på en fjärdeplats. Ett otroligt starkt lopp av Anna Olsson hela vägen som gjorde en otroligt stark dag tillsammans med alla andra svenska damer. Ida Ingemarsdotter och Hanna Brodin körde in på en fjärde respektive sjätte plats i finalen.

Petter Northug i farten.


I herrarnas lopp så var det Nikita Kriukov som tog hem segern, kanske lite överraskande. De flesta hade nog väntat sig en uppgörelse mellan Emil Jönsson som redan säkrat sprintcupen och Petter Northug som leder den totala världscupen. Petter Northug var så vitt jag vet den enda som körde med ovallade skidor och fick staka sig upp för backarna. Tack vare hans enorma kraft och styrka på de raka sträckorna så räcker det ändå till en andraplats precis före Emil Jönsson. Efter svängen strax efter nedförsbacken vid Mynttorget så praktiskt taget flyger han iväg ifrån de andra som sedan tar ikapp när det stiger igen. Men att orka göra ett sådant ryck och skaffa sig de metrarna som behövs efter att ha stakat sig uppför backarna, det går inte annat än att bli imponerad. Mats Larsson, Jesper Modin och Marcus Hellner orkade inte riktigt hänga med men gjorde också de en bra final.

Lagom till att tårna hade frusit sig till is och solen kommit i moln så avslutas dagen. Detta till trots är jag nu övertygad om att även skidor är en härlig publiksport och längtan till nästa års Royal Palace Sprint har redan börjat!

Träffade för övrigt Anders Södergren och gratulerade honom för hans starka insats under OS. Inget guld som gladde mig mer än när han fick vinna stafetten.

Kommentarer
Postat av: dog

nästa gång blir det med varma skor i alla fall!

2010-03-18 @ 22:46:17
Postat av: smäm

kul att träffa på honom.

2010-03-18 @ 23:20:01
URL: http://smam.blogg.se/
Postat av: Thomas

NICE!

2010-04-12 @ 23:02:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0